Ishrana pomeranaca

Vodič: Kako i čime hraniti štene Pomeranca?

Želite li znati kako pravilno hraniti štene Pomeranca? Kao savjestan vlasnik malog Pomeranca, morate znati koja je najbolja hrana za ove kućne ljubimce i koliko bi štene, zaprvo, trebalo jesti.

Ovaj članak se fokusira na plan prehrane i na to čime bi vaše štene Pomeranca trebalo hraniti kako biste mu osigurali najbolje moguće uvjete da odraste u zdravog Pomeranca.

U njemu ćemo razmotriti koje namirnice su dobre, koje su hranjive tvari ključne i zašto su štenetu potrebne te hranjive tvari.

Na kraju, dobit ćete potpuni popis hranjivih namirnica za štence Pomeranca i detaljno ćemo objasniti ispravnu količinu hranjenja štenaca i učestalosti hranjenja štenaca Pomeranca.

Najbolja hrana za štence Pomeranca

 • Štence Pomeranca treba hraniti visokokvalitetnom komercijalnom hranom za štence koja sadrži točan omjer kalcija i fosfora kao i suhim hranom za štence.
 • Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta također se mogu dodati njihovoj prehrani.
 • Potrebno je pridržavati se rasporeda hranjenja ovisno o dobi šteneta; za štence stare osam tjedana, to je 1 ili 2 pune žlice konzervirane hrane za štence 3-4 puta dnevno, plus 24/7 pristup suhoj hrani.
 • Štenci mlađi od šest mjeseci zahtijevaju stalno dostupnu hranu; između 6-12 mjeseci, potrebna im je konzervirana hrana za štence dva puta dnevno, sa suhom hranom koja je i dalje dostupna 24/7.
 • Izbjegavajte hranjenje crvenim mesom ili dodavanje dodataka kalcija u prehranu; domaća, osobno pripremljena hrana, ne preporučuje se do dobi kada navrše18 mjeseci, također, hranjenje sirovim namirnicama najbolje je izbjegavati prije ove dobi.
 • Masne kiseline su neophodne za snažne mišiće, zdravlje srca i zaštitu kože od dermatitisa – potrudite se da prehrana vašeg Pomeranca ima dovoljno masnih kiselina tako što ćete pažljivo čitati etikete kada kupujete hranu za kućne ljubimce.
 • Vaš mali Pomeranac zahtijeva više kalorija od odraslog psa, stoga ga hranite 3 ili 4 puta dnevno dok ne odraste, a zatim smanjite na dva obroka dnevno; redovito provjeravajte njegovu težinu zbog znakova pretilosti zbog prevelikog unosa kalorija u usporedbi s razinama aktivnosti koju mu je potrebno svakodnevno osigurati.
 • Tijekom razdoblja nicanja zubića, povećana količina kalcija mora se osigurati putem mliječnih proizvoda kako bi se održala zdrava ravnoteža između razine fosfora i kalcija – što je neophodno za rast i razvoj strukture kostura.
 • Različiti čimbenici kao što su spol, zdravstveno stanje, razina aktivnosti i veličina moraju se uzeti u obzir pri odlučivanju o vrsti i količini hrane kojom ćete hraniti svoje štene ili odraslog psa; ako se prijelaz s hrane za štence pokaže teškim, pokušajte u obroke dodati male količine konzervirane hrane za štence ili nemasne pureće/pileće juhe – obavezno ih pohvalite kada pojedu obrok!
 • Domaći prehrana za kućne ljubimce preporučuju se nakon što vaš Pomeranac napuni godinu dana, čime ćete vašem Pomeranciu osigurati da jede različite hranjive namirnice koje se zatim mogu zamrznuti u porcijama veličine obroka ako je potrebno.

Čime hraniti štene Pomeranca

Najbolja hrana za štence Pomeranca je ona koja je izričito namijenjena za prehranu za štenadi malih pasmina i najviše je kvalitete.

Ovakve namirnice trebju sadržavati 10% – 25% masti i 22% – 32% proteina. Hrana za odrasle pse ili nekvalitetni obroci pripremljeni kod kuće nisu prihvatljivi.

Hranjenje šteneta Pomeranca

Pravilna prehrana ključna je za razvoj šteneta.

Vašem štenetu Pomeranca potrebne su odgovarajuće hranjive tvari kako bi i dalje ostalo zdravo.

Ako volite životinje, vjerojatno znate da su hranjive tvari ključne za prehranu svakog psa, ne samo Pomeranca.

Naši krzneni četveronožni prijatelji trebaju uravnoteženu prehranu bogatu proteinima, mineralima i vitaminima. Ako se ne hrani time, vaše štene neće razviti snažan imunološki sustav sposoban za borbu protiv različitih bolesti kojima će tijekom života biti izloženo.

Izbor koji napravite pri odabiru hrane za svoje štene Pomeranca ključan je za dobro zdravlje i budući život Pomeranca. Također, Pomeranacma je potrebno i dosta fizičkih aktivnosti.

Međutim, većina nas lako zaboravlja koliko je bitno potruditi se da svaki obrok koji dajemo našem Pomeranciu bude bogat svim ovim vitalnim hranjivim tvarima.

Štenci Pomeranca zahtijevaju mnogo više skrbi nego mnogo veće pasmine. Ne mogu samo jesti hranu, bez obzira na njenu kvalitetu. Štenci Pomeranca moraju imati dobro isplaniranu, bogatu prehranu kako bi održali najbolje moguće zdravstveno stanje.

Štene Pomeranca, u biti,  treba jesti samo hranu za štence. Postoji mnogo različitih namirnica koje možete izabrati, a trebali biste uvijek pri ruci imati široku paletu grickalica i mokre hrane.

Morate se usredotočiti na hranjive tvari kao što su proteini, masne kiseline i sve ostale namirnice koje sadrže puno kalorija. Dakle, kada kupujete hranu za štene Pomeranca, ona mora biti puna ovih hranjivih tvari i svih dodatnih minerala i vitamina. Zbog toga su hranjive tvari bitne i na taj način ćete ispravno pomoći svom štenetu.

Što jedu štenci Pomeranca?

Najbolja hrana za štence Pomeranca je visokokvalitetna komercijalna hrana za štence jer većina hrane za odrasle pse i domaćih obroka za pse neće sadržavati točan omjer kalcija i fosfora.

 • Visokokvalitetnu mokru hrana za štence.
 • Visokokvalitetnu suhu hranu za štence (često nazvana grickalice za štence). Štene Pomeranca najbolje je hraniti suhom hranom koja dolazi u komadićima vrlo male veličine.
 • Svakodnevno hranite svoje štene mliječnim proizvodima, poput mlijeka, jogurta i sira.
 • Sirova mljevena piletina. (Ovo je mljevena piletina koja sadrži male mljevene pileće kosti.)

Raspored hranjenja šteneta Pomeranca

Koliko često vaše štene Pomeranca treba jesti?

Koliko često morate hraniti svoje štene Pomeranca ovisi o njihovoj dobi.

Štenci Pomeranca mlađi od šest mjeseci moraju imati stalno dostupnu hranu.

Pomeranac stariji od šest mjeseci i dalje trebaju hranu za štence do 12 mjeseci. Od 6 do 12 mjeseci, štenci Pomeranca zahtijevaju ponudu konzervirane hrane za štence dva puta dnevno, a suha hrana i dalje mora biti dostupna 24/7.

Koliko često hraniti štence Pomeranca stare osam tjedana:

 • Vrhunska suha hrana za štence trebala bi biti dostupna cijelo vrijeme.
 • Voda mora biti dostupna cijelo vrijeme.
 • Konzervirana hrana za štence ili sirova mljevena piletina zajedno s mlijekom za štence (ili sirom ili jogurtom) nudi se štencima tri do četiri puta dnevno.

Koliko biste trebali hraniti štene Pomeranca (veličina obroka)?

Koliko hraniti štene Pomeranca? Niste sigurni u ispravnu količinu hrane za štene Pomeranca?

Osam tjedana starim štencima Pomeranca treba omogućiti:

 • 1 ili 2 pune žlice konzervirane hrane za štence s malo sira ili mlijeka na vrhu, tri ili četiri puta dnevno. Obroci zimi bit će im ukusniji ako se prije posluživanja ugriju.
 • 1 ili 2 pune žlice grickalica ili suhe hrane za štence u maloj plitkoj posudi trebaju biti dostupne 24/7.

Svakog mjeseca malo povećavajte ovu količinu sve dok štene ne napuni šest mjeseci. Ova količina hrane za štene samo je smjernica jer je svako štene individualno. Vrlo aktivno ili veće štene trebat će više hrane.

Koristite zdrav razum. Ako je štene očito još uvijek gladno a pritom nije debelo, povećajte količinu hrane kojom ga hranite.

Važne informacija o prehrani za štene Pomeranca

 • Izbjegavajte hraniti štence crvenim mesom.
 • Izbjegavajte štencima davati dodatke ishrani u vidu kalcija.
 • Povećajte količinu kalcija u prehrani šteneta na siguran način dodavanjem prehrani više mliječnih proizvoda.
 • Ne hranite svoje štene hranom za odrasle pse.
 • Kuhanje kod kuće za štence se ne preporučuje.
 • Sirovu ishranu najbolje je uvesti tek nakon 18 mjeseci starosti.

Mogu li štenci jesti hranu za odrasle pse?

Pravilna prehrana ključna je za razvoj šteneta. Hranjenje šteneta hranom za odrasle pse može imati strašne posljedice. Kvalitetna prehrana za štene ključna je za dugoročno zdravlje vašeg šteneta Pomeranca.

Štenci Pomeranca često trebaju povećani unos kalcija dok im niču zubi

Znakovi nedostatka kalcija uključuju sljedeće:

 • Jedno ili oba uha nepravilno stoje ili se savijaju.
 • Rep stoji prema gore umjesto da se širi nad leđima šteneta.

Znakovi ekstremnog nedostatka kalcija uključuju:

 • Širenje razmaka između nožnih prstiju.
 • Defekti u razvoju ekstremiteta.
 • Šepanje ili čak odbijanje hodanja na jednoj stražnjoj nozi u različitim prilikama. Izbjegavajte bilo kakve kirurške zahvate na štencima Pomeranca mlađim od 12 mjeseci. Tijekom razdoblja nicanja zubića povećajte količinu kalcija u prehrani vašeg šteneta povećanjem količine mliječnih proizvoda.

Važnost ispravnog omjera fosfora i kalcija

Fosfor i kalcij dobro djeluju zajedno na održavanje strukture i rasta koštanog sustava vašeg psa. Ako vaš Pomeranac ima nedostatak ili previše bilo kojeg minerala, mogu se pojaviti problemi s kosturom. To se osobito odnosi na izrazito mlade štence.

Dugoročno, za dobro zdravlje ključno je u prehrani Pomeranca obezbjediti ispravan omjer ova dva minerala. Problemi s ovim mineralima danas uglavnom ne postoje jer je lako kupiti komercijalnu hranu za kućne ljubimce sa zdravom ravnotežom obje ove tvari.

Problemi ove prirode obično se javljaju ako svom Pomeranciu dajete pretjeranu količinu ovih minerala ili ako mu prehrana nije pravilno uravnotežena. Mladi štenci koji brzo rastu susreću se s ovim problemom mnogo češće od starijih pasa.

Nedostatak kalcija

Točan omjer fosfora i kalcija je najvažniji za ispravan razvoj malog Pomeranca. Manjak kalcija nekada je bio prilično uobičajena pojava.

Uzrok tomu je uglavnom hranjenje psa hranom koja je bogata mesom i mesnim organima s niskim udjelom kalcija i fosfora.

Ako psi nisu bili hranjeni dodacima prehrani u vidu kalcija, često bi razvili rahitis i mnoge druge bolesti.

Masne kiseline pomažu u zaštiti psića od dermatitisa

Masne kiseline visoko su na popisu hranjivih tvari vrlo važnih u prehrani vašeg Pomeranca. Međutim, također su im potrebne i druge tvari životinjskog podrijetla.

Vlasnici pasa poput vas moraju se potruditi da prehrana vašeg šteneta bude bogata masnim kiselinama. Ove su hranjive tvari neophodne za snagu mišića, zdravlje srca, zdrav reproduktivni sustav i još mnogo toga.

Postoji jedan bitan razlog zašto su masne kiseline ključni dio dobrog zdravlja vašeg ljubimca, a to je njegova koža.

Pomeranac su izrazito skloni dermatitisu koji isušuje kožu i izaziva svrbež. Masne kiseline mogu zaštititi kožu vašeg Pomeranca i osigurati da bude u što zdravijem stanju.

Razlog zašto je to tako je nutritivna vrijednost masnih kiselina. Posjeduju iznimna antioksidativna svojstva i djeluju kao posrednici u brojnim fiziološkim procesima u tijelima malih Pomeranaca. Smanjuju upalu, pomažu u zgrušavanju krvi i reguliraju rad probavnog trakta.

Bez dovoljne količine masnih kiselina najvažnije tjelesne funkcije mogu biti ugrožene, stoga ga se ovakvo stanje treba izbjegavati pod svaku cijenu.

Također, nedostatak može uzrokovati probleme s probavom, probleme s kožom, bolesti očiju, alergije, srčane probleme i još mnogo toga, stoga vaše štene mora imati zdravu prehranu.

Morate imati na umu da ne sadrže sve marke hrane za štence jednaku količinu masnih kiselina; hrana koja je visoke kvalitete sadrži veću količinu masnih kiselina. Uvijek čitajte etikete na hrani kako biste provjerili sadrži li hrana pravu količinu hranjivih tvari potrebnih vašem Pomeranciu.

Štenetu Pomeranca treba više kalorija nego odraslom psu

Pomeranac su vrlo energične životinje. Oni mogu potrošiti više kalorija brže od drugih pasa, što znači da mu morate stalno nadoknađivati potrošenu energiju. Preporučuje se da svoje štene Pomeranca hranite 3 ili 4 puta dnevno. Kad poraste, smanjite broj obroka na dva puta dnevno.

Morate mijenjati veličinu porcija njegove hrane kako odrasta i stari. Ne želite da bude debeo i tako riskira da dobije dijabetes. Vaš cilj je da ga održite na zdravoj i uravnoteženoj težini i osigurate da njegov metabolizam dobro funkcionira.

Zdravo štene u formi neće imati salo. Kako raste, njegova će težina početi varirati. Izjednačit će se po cijelom tijelu, a sva masnoća i težina će se ravnomjerno rasporediti. Dajte mu više kalorija kako biste mu pomogli u postizanju zdrave težine.

Potrebe jednog Pomeranca za proteinima

O ovome najprije, razgovarajte sa svojim veterinarom. Uobičajeno je da hrana za odrasle ima manje proteina od hrane za štence.

Protein pomaže u sprječavanju problema sa zubima kod psića

Pomeranac su obično zdravi psi, pod uvjetom da imaju ispravnu prehranu i dovoljno kretanja. Međutim, proteini su im velika slabost u usporedbi s većim pasminama.

Proteini su ključni u prehrani vašeg šteneta i pomažu na mnogo načina. Sjajan su izvor energije, obnavljaju tijelo i mišiće te jačaju imunološki sustav u borbi protiv bolesti i tvrdokornih infekcija.

Vaš Pomeranac može dobiti proteine samo iz hrane. Ako ga ne hranite s dovoljno bjelančevina, njegovo tijelo možda neće moći proizvesti bitne hormone i enzime, ključne za kontinuirano zdravlje vašeg psa.

Jedan specifičan razlog zašto su proteini ključni za zdravlje vašeg Pomeranca je zdravlje njegovih zuba. Pomeranac imaju mala usta i skloniji su stomatološkim problemima kao što su karijes, zubobolja, zbijeni zubi, infekcije desni i drugo.

Bez odgovarajuće razine proteina u prehrani, njegovi su zubi izloženi većem riziku od izlaganja ovim stomatološkim problemima.

Problemi počinju s nakupljanjem zubnog kamenca. Zatim dolazi infekcija koja može uzrokovati probleme u desnima i korijenu njegovih zubi. Ako se ti problemi ne liječe, može doći do pojave karijesa.

To uzrokuje mnogo boli za bilo koje štene, ne samo za Pomeranca. Zbog toga svoju malu krznenu ali živu igračku morate hraniti visokoproteinskom hranom.

Idealna metoda kako da uočite da vaše štene ne dobiva dovoljno proteina je da provjerite ima li simptome slabosti, neobjašnjivog gubitka težine ili grube/suhe dlake.

Ako sumnjate da ima problema sa zubima ili manjak proteina, odvedite ga veterinaru na pregled.

Prelazak sa  hrane za štence u hranu za odrasle pse

Koliko dugo štence hraniti hranom za štence?

Čvrsto vjerujem da su nakon 12 mjeseci starosti domaći, kući pripremnjeni obroci najbolji za vašeg Pomeranca. Mladunci Pomeranca prolaze kroz mnoge promjene tijekom svoje prve godine. Za pravilan rast i razvoj kostiju, preporučam da štene hranite porcijom visokokvalitetne hrane do prvog rođendana vašeg Pomeranca .

Otprilike nakon 52 tjedna, Pomerance treba hraniti prehranom koja više odgovara psu koji je sada odrasli Pomeranac. Hranu za odrasle pse odlikuje pravilno uravnotežen odnos vitamina i hranjivih tvari za odrasle pse.

Jedan od razloga za promjenu je taj što odraslim psima treba manje hrane i kalorija nego štencima u razvoju. Minerali i vitamini koji su potrebni odraslim psima također se razlikuju.

Mudro je prijelaz provoditi polako tako da nakon 52. tjedna starosti u prehrani koristite samo hranu za odrasle pse. Ako ne dovršite proces prelaska do tog vremena, može doći do nekih neželjenih posljedica.

Jedan je da se metabolizam šteneta usporava, tako da dodatne kalorije koje konzumira ne sagorijevaju, a rezultat bi mogao biti malo debeljuškasti Pomeranac.

Najbolji način da promjena prođe glatko jest zamijeniti ¼ šalice hrane za štence hranom za pse. Svakih nekoliko dana povećavajte za još ¼ dok se cijela količina ne zamijeni. Ako vaše štene ima želučane tegobe, smanjite hranu za odrasle, a zatim mijenjajte puno sporijim tempom.

Domaća hrana za kućne ljubimce – recepti za pripremu hrane za Pomerance kod kuće

Otprilike nakon godinu dana preporučujem promjenu prehrane vašeg Pomeranca s komercijalne hrane za štence na domaću hranu za pse.

Ozbiljno razmislite o domaćoj kuhinji za svog Pomeranca. Domaća hrana za pse je broj jedan na mom popisu najbolje hrane za Pomerance.

Domaća kuhinja će osigurati da vaš Pomeranac jede raznovrsnu hranjivu i zdravu hranu. Hrana za kućne ljubimce može se skuhati unaprijed i zamrznuti za kasniju upotrebu u porcijama veličine obroka.

Vitamini i dodaci prehrani za Pomerance

Ako svom štenetu (starosti ispod 52 tjedna) dajete dodatne minerale i vitamine neophodne Pomerancima, ti dodaci mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Nakon što štene prijeđe tu granicu, dodaci se obično nalaze u  hrani za odrasle pse.

Razgovarajte sa svojim veterinarom o dodacima koji bi mogli biti potrebni vašem Pomerancu. Većina visokokvalitetne komercijalno proizvedene hrane za pse ne zahtijeva dodatke.

Raspored hranjenja odraslih Pomeranaca

Važno je promijeniti režim hranjenja vašeg Pomeranca nakon što napuni godinu dana. Ako ne smanjite broj obroka vašeg Pomeranca dnevno, to može rezultirati prekomjernom težinom Pomeranca.

Kako štene stari, može jesti dva puta dnevno umjesto tri do četiri puta koliko je jelo dok je bilo mlađe. Ako se pojave želučane tegobe, vratite se na tri puta dnevno ali opet na kratko vrijeme.

Koliko hraniti odraslog pomeranskog psa (količina)

Pobrinite se da razumijete koliko je hrane preporučena dnevna količina kada prijeđete na hranu za odrasle pse. Općenito, to će biti manje u odnosu na količinu kojom ste hranili štene pomeranca. Opet, razgovarajte sa svojim veterinarom ili uzgajivačem o broju kalorija koje većina odraslih Pomeranaca treba.

Ishrana Pomeranca – umjesto zaključka

Mnogi čimbenici određuju koliko i kojom hranom ćete hraniti svog Pomeranca, bez obzira je li štene ili odrastao pas.

Ostali elementi uključuju spol, zdravlje, razinu aktivnosti i veličinu psa. Jedan ozbiljan problem koji se mora izbjegavati je pretilost.

Kada promijenite hranu za štence Pomeranca u hranu za odrasle, možda ćete ispočetka morati isprobavati stvari kako biste vidjeli što najbolje funkcionira. Ako vaše štene ne voli hranu za odrasle pse, dodajte malu količinu konzervirane hrane za štence, nemasnu puretinu ili pileću juhu.

Obavezno pohvalite svoje štene kada jede nove kombinacije hrane, a ako ga ništa što mu servirate ne želi jesti, možete se pokušati pretvarati da to i sami jedete kako biste mu pokazali da je ukusno.