Linjanje kod pomeranaca

Linjaju li se pomeranci puno? Odgovor će vas iznenaditi!

U ovom članku detaljno ćemo objasniti sve što se tiče linjanja pomeranaca i odgovoriti na pitanje koje prilično često čujemo “Linjaju li se pomeranci puno?”

Odgovor će vjerojatno iznenaditi većinu vlasnika drugih vrsta pasa jer, suprotno uvriježenom mišljenju, pomerancima dlaka ne opada u tako velikim količinama, niti tako često. Većina pasmina s dvoslojnom dlakom (pod-dlakom i dugom ravnom dlakom) ne linjaju se tokom čitave godine.

Faza linjanja kod pomeranaca može se lako kontrolirati. Kod većine dugodlakih pasmina linjanje je sezonsko, a u slučaju ženki dolazi i do hormonsko linjane van sezone ili nakon odbijanja  mladunaca.

Pa, koliko se linjaju pomeranci?

Imamo dobre vijesti za ljubitelje pomeranaca, dok se svi psi linjaju, pomeranci i druge dugodlake pasmine pasa ne linjaju se tokom čitave godine. Za razliku od njih, kratkodlake pasmine se jako linjaju, i to svakodnevno i u velikim količinama.

Zašto se moj pomeranac toliko linja?

Koliko se pomeranci linjaju ovisi o vrsti linjanja? Postoje tri vrste linjanja kod pomeranaca.

 • Najteža faza linjanja kod pomeranaca je gubitak dlake nakon što ženka pomeranca odbije svoje leglo.
 • Druga najjača razina linjanja pomeranaca je sezonsko linjanje. To je obično period kada opada ljetna poddlaka pomeranca i uobičajeni je ciklus linjanja svake pasmine.
 • Najniža razina linjanja kod pomeranaca je linjanje šteneta pomeranca. Ova vrsta gubitka dlake pomeranca je spor proces, to jest, dlake opadaju svakodnevno, mjesecima.

3 tipa linjanja kod pomeranaca

 • Linjanje šteneta pomeranca. ‘Puppy uglies’ je naziv za razdoblje kada pomeranci gube dlaku šteneta i raste im dlaka odraslih pasa.
 • Odrasli pomeranci obično doživljavaju sezonsko linjanje.
 • Ženke pomeranca obično prolaze kroz fazu linjannja nakon odbijanja legla a što je uzrokovano hormonalnim promjenama.

Linjanje kod šteneta pomeranca

Linjaju li se štenci pomeranca? Odgovor je DA. Štene pomeranca obično počinje gubiti dlaku u dobi od 4 do 6 mjeseci. U ovoj fazi linjanja pomeranac počinje gubiti dlaku šteneta.

Svi su štenci, naravno, različiti i cijeli proces promjene dlake šteneta pomeranca trajat će oko pet mjeseci prije nego što nestane sva dlaka šteneta i štene dobije dlaku odraslog psa.

Dlaka vašeg šteneta zamjenjuje se dvostrukim slojem dlake odraslog psa; gornji sloj je duga zaštitna dlaka, a unutarnji sloj, ili poddlaka, je gust i debeo.

Boja dlake pomeranca može se značajno promijeniti u tom razdoblju. Na primjer, ako je u pitanju sable beba pomeranca može završiti kao odrasli oranž pomeranac, ili ako je u pitanju bijelo štene pomeranca može proći kroz fazu linjanja kako bi završilo kao pomeranac krem boje .

U periodu kad gubi dlaku, vaš ljubimac može izgledati prilično smiješno. To je zato što će u različitim periodima  tijekom procesa imati tačke na tijelu gdje dlake u potpunosti nedostaju.

Nemojte se brinuti jer je to normalno i neće dugo trajati. Kad vaše štene napuni deset mjeseci, počet će mu rasti dlaka odraslog psa.

Njegova će dlaka odraslog pomeranca u potpunosti prekriti tijelo do trenutka kada navrši 12 – 15 mjeseci. Promjene u dlaci bit će primjetne i na pogled, i na dodir.

Štene ima vrlo meko krzno, koje će zamijeniti dvoslojna dlaka koja se sastoji od grubih zaštitnih dlaka i mekane pahuljaste poddlake.

Ovo linjanje šteneta pomeranca je normalan proces kroz koji prolazi većina štenaca pomeranca .

Linjanje odraslog pomeranca

Gubi li vaš pomeranac poddlaku? Neke će kope ponovno potpuno odbaciti tijekom razdoblja od 12 do 18 mjeseci. To su normalni ciklusi linjanja pasa.

Čini se da postoji veća vjerojatnost da se to dogodi ako vaše štene tijekom ljeta napuni 12 mjeseci. Nakon 18 mjeseci, vaš pomeranac može se lagano sezonski linjati.

Stadij linjanja ženskog hormonskog pomeranca

Treći tip pomeranskog linjanja je potpuno linjanje nakon što je odrasla ženka okotila leglo beba. Majke se obično potpuno linjaju kada je leglo staro šest do osam tjedana.

Razdoblje od najmanje šest mjeseci uvijek je potrebno nakon legla kako bi se majka pomeranca vratila svojoj prijašnjoj ljepoti pune dlake.

Nemojte se brinuti zbog potpunog linjanja vaše nove majke jer je to normalno zbog hormonalnih promjena.

Kada se pomeranci linjaju?

Nekoliko čimbenika utječe odlučujuće na procese linjanja pomeranaca i kao takvo skoro da bi se moglo reći da ne postoji sezona linjanja niti ciklus linjanja pomeranca. Klima u kojoj živite i okolina u kojoj štene odrasta ključni su čimbenici.

Promjene svjetlosti također su važan čimbenik, a ako je pak najvažniji u ciklusu linjanja vašeg pomeranca, linjanje će se vjerojatno dogoditi dva puta godišnje.

Možete očekivati da će se većina odraslih pomeranaca sezonski linjati. Sezonsko linjanje bit će veće kod ženki pomeranaca koje nisu steriizirane. Često će doživjeti linjanje nakon svake sezone parenja.

Odrasli sterilizirani pomeranci oba spola bit će podvrgnuti malom sezonskom linjanju pomeranaca.

Koliko se dlake izgubi tijekom linjanja pomeranca?

Linja li se vaš pomeranac tako da se na njegovom tijelu primijete čitava područja bez dlake? To se kod odraslih pomeranaca ne smatra normalnim, za razliku od šteneta pomeranca koje često potpuno mijenja dlaku.

Razina linjanja pomeranca

Odrasli pomeranci rijetko gube dlaku u velikim količinama osim ako su u pitanju ženke (kao što je već navedeno). Ako se pojave područja na tijelu na kojima u potpunosti nema dlake, za to postoji neki medicinski uzrok i morate hitno kontaktirati svog veterinara.

Razlozi zašto se to događa uključuju probleme sa štitnjačom, alergije, šuga i još mnogo toga. Vaš veterinar će napraviti niz testova i pregleda kako bi utvrdio pravi uzrok, a zatim može započeti pravo liječenje.

Savjeti u slučaju linjanja pomeranca

Njega dlake tijekom linjanja pomeranca je od vitalnog značaja. Vlasnici pomeranaca trebali bi biti spremni svakodnevno četkati dlaku kako bi uklonili mrtvu dlaku tijekom linjanja.

Što brže uklonite mrtvu dlaku, brže će nova dlaka izrasti na njenom mjestu. Svakodnevno četkanje također će smanjiti potrebu za uklanjanjem dlake vašeg pomeranca s vašeg namještaja i odjeće.

Morate zapamtiti da ako se mrtva dlaka brzo ne ukloni, to  često dovodi do gljivičnih infekcija kože i drugih psećih bolesti. Ako se zapetlja, potrebno je mnogo truda i rada da se dlaka iščetka bez rezanja.

Opadanje stare dlake, odnosno linjanje, zdrav je proces obnove svakog zdravog psa.

Međutim, trebate redovito njegovati svog pomeranca kako biste kontrolirali količinu mrtvih dlaka i izbjegli da se dlaka raširi po vašem cijelom domu:

 1. Najbolja četka za korištenje kada se vaš pomeranac linja je velika, mekana, glatka četka, odnosno, veliki češalj za pse. Ako možete proći češljem kroz dlaku svog pomeranca, a da dlaka ne izađe van, četkanje je završeno za tu priliku.
 2. Napravite vremenski raspored četkanja. Lakše ćete to obavaiti kada je pred vama već isplaniran i naporan dan. Neki vlasnici uživaju u četkanju svojih pasa nakon večere dok se opuštaju ispred TV-a.
 3. Ako je lijepo vrijeme učinite to vani. Toplo, suho vrijeme je idealno. Četkanjem vani ostavit ćete iza sebe manje nereda.
 4. Ako je vaš ljubimac član vaše obitelji više od godinu dana, a niste pokušali upotrijebiti valjak za kupljenje dlaka i prašine sa vašeg tepiha, bit ćete zaprepašteni onim što ćete pronaći. Obični usisavači nisu dovoljno snažni da pokupe svu pseću dlaku. Nabavite usisivač dizajniran za vlasnike kućnih ljubimaca; bolji modeli imaju posebne filtere koji mogu uhvatiti alergene koji mogu utjecati na vašeg ljubimca i vašu ljudsku obitelj.
 5. Ne zaboravite očetkati svaki dio tijela pomeranca. Većina vlasnika se uglavnom skoncentriraju na leđa svojih ljubimaca kada se linjaju jer je to najveća površina. Međutim, dlaka može otpasti s bilo kojeg dijela tijela vašeg ljubimca, uključujući i rep. Dakle, najbolji način da se riješite nekontrolisanog linjanja je da prvo počnete četkati donje područje – npr. područje trbuha, zatim prijeđete na područje prsa, dlake na nogama, rep, a zatim prijeđete na gornji dio, to jest, leđa.
 6. Kupajte svog psa jednom tjedno i dobro šamponirajte i njegujte njegovu dlaku. Potrudite se da odstranite što više mrtve dlake prilikom sušenja psa a prije četkanja.

Linjanje pomeranca – umjesto zaključka

Evo, nakon što smo iznijeli sve što smo imali, jasno je da se pomeranci puno linjaju, ali to ipak nije ekstremno jako i često linjanje. S jedne strane, ne linjaju se količinski toliko kao neke druge pasmine, ali s druge strane, ipak zahtijevaju redovitu njegu.

Zbog njihove pahuljaste dlake, bitno je redovito ih četkati, usisavajte najmanje dvaput tjedno i kupajte ih šamponom koji je uglavnom namijenjen dugodlakim psima sa dvoslojnom dlakom. Posjedovanje pomeranca je nevjerojatno ugodno iskustvo unatoč njihovoj potrebi za dodatnom brigom i pažnjom, nego kada su u pitanju druge vrste pasa.

Ne samo da su sjajno društvo, već se i vole igrati sa svojim vlasnicima i relativno ih je lako dresirati. U konačnici, ovi aktivni mali psi vrijedni su sveg vremena i truda koji su potrebni da se pravilno njeguju i da osigurate da njihova dlaka ostane zdrava i lijepa.