Mrlje oko očiju kod pomeranaca

Kako ukloniti i spriječiti pojavu mrlja od suza kod pomeranaca

Kao vlasnik pomeranca, znate da mrlje od suza na licu vašeg šteneta mogu biti prilično frustrirajuće a prije svega izgledaju ružno. Ako ovaj problem ne rješavate na vrijeme, suze, sluz, slina i osušeni sekret iz očiju mogu uzrokovati mrlje oko ovog osjetljivog područja lica.

Dakle, kako učinkovito ukloniti te tvrdoglave tragove? Moguće ih je očistiti bez oštećenja pomerančeve dlake ili kože a u ovom članku ćemo točno objasniti kako!

Također ćemo vam pružiti korisne savjete za sprječavanje suzenja očiju u budućnosti i kako situaciju držati pod kontrolom kako bi vaš pahuljasti prijatelj uvijek izgledao najbolje što može.

Što su mrlje od suza kod pomeranca?

Mrlje oko očiju pomeranca ispoljavaju se kao tamnosmeđe obojene dlake ispod očiju pomeranca. Hrana ne uzrokuje mrlje. Narančasta mrlja rezultat je željeza koji pomeranci izlučuju u svojoj slini, suzama i urinu.

Zbog toga vaš pomeranac može imati narančastu boju oko njuškice, šapa ili bilo kojem drugom mjestu koje poliže. Pretjerano suzenje samo se pogoršava ako se pomeranac nalazi vani, na suncu i vjetru.

Mrlje oko očiju pomeranca česta su pojava kod pasa sa svijetlim krznom. Iritacija očiju, alergije ili drugi zdravstveni problemi uzrokuju većinu problema s mrljama u očima.

Mrlje oko očiju pomeranca čest su problem većine pomeranaca.

Kako biste izbjegli mrlje od suza na svom pomerancu, trebat će vam dodatna njega područja oko očiju. Ako se pitate što učiniti u vezi s tim, bit ćete zadovoljni saznanjem da postoje načini uklanjanja mrlja od suza.

Štenci pomeranca i mrlje od suza

Mrlje oko očiju pomeranca mogu se razviti i na mladim štencima pomeranca koje još uvijek hrani njihova majka. Mrlje oko očiju pomeranca, mrlje na šapama i oko usta vrlo su česte kod bijelih i krem štenaca pomeranca.

Kod svijetlih štenaca pomeranca mrlje se mogu pojaviti i na šapama i oko usta.

Što uzrokuje mrlje od suza kod pomeranaca?

Pretjerano suzenje ili epifora nije uobičajena pojava kod pomeranaca i ukazuje na to da vaš pomeranac ima problem koji morate riješiti.

Dakle, pogledajmo najčešće uzroke suzenja očiju kod pomeranaca koji mogu dovesti do pojave mrlja.

1. Alergije

Ako vašem pomerancu nešto dospije u oči, nehotična reakcija je suzenje očiju jer na taj način se ispire mnogo iritansa. Dakle, u ovom slučaju alergijske reakcije su glavni uzrok mrlja.

Postoji mnogo supstanci koje mogu uzrokovati potencijalne alergije kod vašeg pomeranca. Ovo uključuje pelud, prašinu, pasivno pušenje, plastiku, parfeme i druge sprejeve.

Možda je alergičan na svoje plastične zdjelice za vodu i hranu. Može je u pitanju sezonska alergija, što bi vam moglo oduzeti više vremena za prepoznavanje pravog uzroka. Neki pomeranci imaju alergiju na žitarice, a ako im je hrana bogata žitaricama – eto uzroka mrlja oko očiju.

2. Problemi s trepavicama

Mrlje oko očiju kod pomeranca i suzenje mogu se pojaviti i kao rezultat promjena na trepavicama. Često se može dogoditi da se trepavice savijuprema unutra, a često mogu i izrasti iz dijela njegovog kapka gdje ne bi trebale rasti.

Ako se to dogodi, oči vašeg pomeranca mogu biti crvene, natečene i suzne. S vremenom to može postati toliko neugodno da ga možete vidjeti kako šapama udara po očima kako bi se osjećao bolje.

Trepavice koje rastu prema unutra možda i ne izgledaju kao veliki problem, ali moraju se hitno liječiti kako bi se izbjeglo oštećenje jedne ili obje rožnice.

3. Problemi s kapcima

Osim trepavica usmjerenih prema unutra, i kapci se mogu djelomično svinuti prema unutra. Trepavice tada mogu okrznuti oko, uzrokujući oštećenje rožnice.

Medicinski izraz za to je Entropion. Često je genetski uzrokovan i ponekad je prisutan već kada se štene okoti i dijagnosticira mu se prije njegovog prvog rođendana.

4. Ozljeda rožnice

Pomeranci su vrlo znatiželjne životinje. Mogu slučajno ogrebati dio rožnice igračkom, štapom, dekicom ili nečim sličnim. Ovisno o razini oštećenja, možete primijetiti crvenilo, oteklinu i malo suzenja.

5. Začepljeni ili uski suzni kanali

Mrlje od suza oko očijupomeranca mogu se pojaviti ako vaš pomeranac ima začepljen suzni kanal jer suze nemaju kamo otići, osim da se izliju po njegovom krznu. Neki pomeranci su možda rođeni s uskim kanalima; jedini simptom je suzni iscjedak.

6. Infekcije oka kod pomeranaca

Različite infekcije oka mogu uzrokovati mrlje na očima pomeranca i/ili iscjedak iz očiju. To može biti bakterijska ili virusna infekcija kao što je konjunktivitis. Ako je iscjedak žut i gust, vrijeme je za brzu posjetu veterinaru.

Ako primijetite da vaš pomeranac ima mokru dlaku oko očiju, odvedite ga veterinaru jer je to idealno stanje za razmnožavanje gljivica i bakterija. Određeni oblici bakterija mogu promijeniti boju krzna oko njegovih očiju u boju hrđe.

Kako možete očistiti mrlje od suza pomeranca?

Mrlje od suza oko očiju ne predstavljaju opasnost za vašeg pomeranca. Međutim, nije ih ugodno gledati jer odvlače pažnju od njihovog slatkog lica.

Pitate kako da se riješim mrlja od suza na svom pomerancu?

Čišćenje ovih diskoloracija nije teško. Međutim, prvi važan korak je određivanje temeljnog uzroka.

Postoji mogućnost da će se mrlje ponovno pojaviti ako ne saznate njihov uzrok i ne otklonite ga.

Da biste otklonili pojavu mrlja oko očiju kod pomeranca, slijedite ove korake:

  • Ljudske kapi za oči mogu se koristiti za ispiranje suznih kanala vašeg psa. Par kapi dva puta dnevno u svako oko često zaustavlja suzenje očiju.
  • Koristite vlažnu blazinicu za šminku kako biste svaki dan isprali mrlje(koristite sterilnu vodu ili kapi za oči da navlažite blazinicu). Nikada nemojte koristiti maramice oko područja oko očiju vašeg psa. Maramice su, kao, uostalom i sav papir, izrađene od drva i mogu izazvati jaku iritaciju očiju.
  • Tražite antibiotike od veterinara kako biste spriječili pojavu mrlja oko očiju pomeranca.

Mnogi uzgajivači pomeranaca također preporučuju:

  • Psu dajte samo flaširanu/destiliranu vodu za piće
  • Korištenje hidratantnih kapi za oči
  • Potrudite se da vaš pomeranac unosi dovoljno vitamin C
  • Uključite pola žličice kokosovog ulja dnevno u njegovu prehranu
  • Jabučni ocat također pomaže pri sprječavanju pojave mrlja oko očiju kod pomeranaca. Dakle, može biti od pomoći jedna čajna žličica jabučnog octa dnevno dodana u prehranu psa. Neki psi neće htjeti jesti svoj obrok s dodanim octom, stoga počnite polako, dodajući samo nekoliko kapi polako povećavajući dozu do jedne žličice jabučnog octa dnevno.

Drugi pristup je korištenje proizvoda koji se primjenjuju izvana kako bi se uklonilo mrlje oko očiju. Kokosovo ulje naneseno na dlačice ispod očiju spriječit će ružne mrlje od suza. Nažalost, većina ovih proizvoda za uklanjanje mrlja s očiju ne djeluje.

Neki čak mogu biti opasni za zdravlje vašeg pomeranca.

Kako veterinari mogu liječiti mrlje od suza i suzenje očiju?

Koji se tretmani za suzne oči pomeranca češće koriste? Najbolji tretman uvelike ovisi o uzroku. Ispiranje očiju nadraženog psa je najjednostavnija opcija.

Međutim, problemi s trepavicama i kapcima mogu zahtijevati manju operaciju ili zahvat kako bi se riješio problem. Ako vaš pomeranac pati od jakih alergija, možda ćete mu trebati dati antihistaminik kako biste smanjili simptome. Međutim, ako je uzrok infekcija, to može značiti redovitu upotrebu kapi za oči ili antibiotika.

Završne misli o mrljama na očima pomeranca

Mrlje oko očiju od suza nisu neuobičajen problem za vlasnike pomeranaca. Postoje dvije škole mišljenja o suočavanju s njima, ali najvažnije je poduzimati korake pravovremeno, a ne čekati dok to ne postane značajniji problem.

Prvi korak trebao bi biti zakazivanje sastanka sa veterinarom kako bi vam mogao dati savjet na temelju svoje profesionalne stručnosti i prijašnjih iskustava. Veterinar bi trebao detaljno provjeriti uzroke prekomjernog suzenja očiju kod pomeranca.

Određeni zdravstveni problemi mogu uzrokovati prekomjerno stvaranje suza i rezultirati mrljama oko očiju.

Vaš bi veterinar trebao provjeriti oči vašeg psa u svezi problema s kapcima ili trepavicama koji bi mogli iritirati oko ili dovesti do začepljenja suznih kanala. Ponekad jednostavna operacija može riješiti problem suzenja očiju pomeranca.

Oni mogu preporučiti kućne tretmane ili lijekove na recept, ovisno o težini stanja vašeg psa.