Zahtijevaju li pomeranci puno paznje

Zahtijevaju li pomeranci puno pažnje?

Ako razmišljate o dovođenju pomeranca u svoju obitelj, sigurno imate mnogo pitanja o tome kako se najbolje brinuti o njima. Vjerojatno jedno od glavnih pitanja na  koja će vam trebati odgovor je – trebaju li pomeranci puno pažnje?

Zahtijeva li pomeranac puno pažnje?

Svaki pas zahtijeva pažnju – ni pomeranci  se ne razlikuju po tom pitanju. Imaju snažnu potrebu da uvijek budu blizu svog vlasnika, često do točke ovisnosti, jer su izuzetno društveni psi. Pomeranci također zahtijevaju puno njege kako bi uvijek izgledali izuzetno lijepo – onako kao kada ste ih prvi put ugledali i zavoljeli.

Kako znati koliko pažnje trebate pružiti vašem pomerancu?

Mnogi vlasnici pomeranaca se pitaju koliko pažnje trebaju posvetiti svom pomerancu, što je sasvim logično jer ne biste željeli da se vaš pomeranac osjeća zanemareno ili odbačeno.

Gotovo je nemoguće dati u potpunosti tačan odgovor zbog različitih čimbenika koje utiču na to a odlučujući su temperament i dob.

Evo, na primjer, štenci pomeranca većinu vremena spavaju. Kada su budni, toliko su energični da sa njima jednostavno ne možete držati korak. Svaka 2-3 sata trebate ih hraniti, odvesti na mjesto za vršenje nužde i pružiti im svu ostalu njegu. U biti, zahtijevaju podjednako pažnje koliko biste posvetili  i bebi. Štene pomeranca zahtijeva nevjerojatnu količinu vaše pažnje dok se ne navikne na svoj novi dom i makar djelomično sazrije.

Odrasli pomeranci nemaju toliko energije, ali ih ipak trebate voditi na minimum dvije brze šetnje od 20 minuta svaki dan. Samo zato što je pomeranac rastom mala rasa, ne znači da ne treba kretanje.

Svakodnevno trebate četkati dlaku vašeg pomeranca kako bi spriječili da se zapetlja i zamrsi, uzrokujući vašem dodatne neugodnosti. Trebat će mu četkati zube najmanje tri puta tjedno. Kupanje i rezanje noktiju također treba uzeti u obzir kada je u pitanju redovitost u njezi vašeg pomeranca.

Dakle, ako sve to zbrojite i dodate tome kretanje, njegu i hranjenje, dobit ćete 1-2 sata svaki dan koje ćete morati posvetiti brizi i pažnji vašeg pomeranca i njegovim osnovnim fizičkim potrebama.

Naravno, također treba uzeti u obzir i emocionalne potrebe vašeg pomeranca. Budući da su uzgajani kao izrazito društvena rasa pomeranci ne vole boraviti odvojeni od svojih vlasnika, čak ni na kratko. On jednostavno voli biti s vama kako bi mogao pratiti sve što radite.

Svaki pomeranac je jedinstven po temperamentu i osobnosti. Međutim, većina pomeranaca želi biti mažena i igrati se s vama, a ako se osjećaju zanemareno, sigurno će pronaći način da vam to i daju do znanja.

Bez obzira na to koliko ste pažnje posvetili svom pomerancu (bilo da je riječ o šetnji, hranjenju, njegovanju itd.), nemojte se iznenaditi ako on od vas i dalje traži dodatnu pažnju. Nikada nećete pronaći pomeranca koji ne misli da je dobio dovoljno pažnje i sami ćete već naučiti kada se vaš pas osjeća zanemareno.

Prosječni životni vijek pomeranca je 12 do 15 godina. Ako niste spremni zadovoljiti sve njegove fizičke i emocionalne potrebe za to cijelo razdoblje, možda biste trebali razmisliti o drugoj pasmini.

Koliko dugo možete ostaviti pomeranca samog?

Osim što ćete morati naučiti koliko pažnje prosječan pomeranac može zahtijevati, jednako je važno razumjeti približno koliko vremena možete ostaviti vašeg pomeranca samog.

Glavni faktor je njegova dob. Štence pomeranca ne smijete ostaviti same sat vremena ili više jer je kod njih kontrola mjehura još uvijek minimalna. Svakih 1-2 sata morat ćete izvesti svoje štence na njihovo mjesto određeno za nuždu kako bi naučili obavljati svoje fiziološke upravo i samo na tom mjestu.

Zreli pomeranac može biti sam osam sati sve dok je okružen igračkama koje će mu zaokupiti pažnju. Međutim, potrebno je obezbjediti uvjete da vaš pomeranac ne može prouzročiti nevolje tokom boravka sa i da su mu posude za vodu i hranu lako dostupne.

Pomeranci su vrlo društveni i vole imati društvo. Unatoč činjenici da ga možete ostaviti samog osam sati, to ne znači da će on biti sretan zbog toga. Razmislite kako biste se vi osjećali da ste cijeli dan sami bez ikoga s kim biste razgovarali.

Imajte na umu da pomeranci često podliježu anksioznosti zbog razdvajanja jer je njegova veza s vama toliko jaka da kada niste kod kuće, on ne može u potpunosti funkcionirati. Vlasnici mogu misliti da se njihov pomeranac igra a da je on zapravo u nevolji i očajnički mu treba pomoć kako bi se mogao nositi sa problemom koji ga tišti.

Dok ste odsutni, nećete znati što se događa kod kuće. Vaš pomeranac se osjeća toliko tjeskobno kada niste kod kuće da pokušava olakšati stres koji osjeća koristeći različite oblike destruktivnog ponašanja kao što su: cviljenje, lajanje i unezvjereno hodanje gore-dolje.

Postoje nekoliko stvari koje možete učiniti da se vaš Pom osjeća manje uznemireno

  • Vratite se kući tokom pauze za ručak i provjerite njegovo stanje, malo se igrajte s njim i dajte mu drugu igračku za igranje i, možda, poslasticu ekstra.
  • Dovedite mu drugog usamljenog psa da pravi društvo vašem pomerancu. Iako ova metoda često dobro funkcionira, ipak potražite savjet svog veterinara prije nego što učinite bilo što. Psi će se družiti što može spriječiti anksioznost zbog razdvajanja kod oba psa.`
  • Nabavite mače da pravi društvo vašem pomerancu. Mladi mačić će se zbližiti s vašim pomerancem i brzo će postati vrlo dobri prijatelji.

Šest znakova da vaš pomeranac žudi za dodatnom pažnjom

Sada kada znate da pomeranci vole (i trebaju) maltene stalno prisustvo ljudi, morat ćete pronaći načine kako nadoknaditi vrijeme koje niste kod kuće. Ako to ne učinite, možda ćete primijetiti jedan ili više jasnih pokazatelja da vaš pomeranac traži dodatnu pažnju.

Vaš pomeranac se ponaša čudno

Kada se vratite kući, je li vaš pomeranac napravio nered? Ako jest, to je zato što mu je dosadno i pokušava pronaći način da se zabavi.

Morate se pobrinuti da oko sebe ima dovoljno mentalne i fizičke stimulacije kako se ne bi ponašao kao tornado, uništavajući sve oko sebe.

Ako primijetite da se pomeranac igra na agresivan način, testirajući granice i ignorirajući vaše naredbe, očito je da se osjeća zapostavljenim.

Vaš pomeranac je izuzetno vezan za vas

Možete otići iz kuće i ostaviti vašeg pomeranca sa apsolutno svim što mu je potrebno, ali on će se ipak osjećati tužno jer nema društva. Kada se vratite kući, ako vas vaš pomeranac ne ostavlja ni na sekundu, to vam govori da žudi za kvalitetnim vremenom s vama. Neki pomeranci će vas netremice gledati ili sjediti vam pod nogama, što su sve načine na koje vam pokušava saopštiti šta mu nedostaje.

Vaš pomeranac izgleda tužno ili depresivno

Kako biste se vi osjećali ako vam osoba koju najviše volite ne poklanja pažnju i ignorira vas? Vjerojatno biste se osjećali izuzetno depresivno. Isto se događa ako zanemarite svog pomeranca (ili samo ako on to tako osjeća).

U ovom slučaju vaš pomeranac može spavati više nego inače ili pokazivati slabiji apetit. Ti znakovi mogu vam se činiti kao da je vaš pomeranac bolestan. Međutim, prije će biti da je vaš pomeranac usamljen i osjeća se jadno.

Vaš pomeranac se udebljao

Iako su psi i ljudi vrlo različiti, ponekad pokazuju iste načine suočavanja sa problemima. Mislim na to da ublažavaju dosadu i anksioznost prejedanjem. Neki vlasnici će previše hraniti svoje pomerance ako se osjećaju krivima što ih zanemaruju (npr. prekomjerna konzumacija nezdravih poslastica za pse).

Nokti vašeg pomeranca su predugi

Još jedan pokazatelj nedovoljne pažnje su nokti koji su postali predugački. Dugi nokti kod pomeranca ukazuju na to da ste bili toliko zaokupljeni svime ostalim u svom životu da niste imali dovoljno vremena da biste ih odrezali, a kamoli da pružite vašem pomerancu pažnju koju zaslužuje.

Problemi s lajanjem

Pomeranci često laju kako bi saopštili svojim vlasnicima da im je potrebna pažnja. Ako vaš pomeranac počne lajati bez razloga, razmislite koliko ste vremena proveli s njim prije nego što ga ukorite.

Zaključak

Sada znate da pomeranci trebaju puno pažnje i da će biti nesretni kada previše vremena provode sami. Možda ćete svom pomerancu obezbjediti najbolje igračke i najudobnije krevete, ali ništa ne može zamijeniti vašu prisutnost. Dakle, provodite što više kvalitetnog vremena sa svojim Pomerancem.