Mini pomeranac - karakteristike i cijena

Mini pomeranac – karakteristike pasmine, njega i cijena

Mini pomeranci su vrlo popularni kućni ljubimci jer ovi mali psi tokom čitavog života zadrže izgled i veličinu šteneta. Mnogi ljudi diljem svijeta obožavaju ove sićušne pse. Boje, osobnost i veličina psa plijene pažnju ljubitelja pasa diljem svijeta.

Mini pomeranci su više nego slatki – ovi pahuljasti psići mogu pružiti puno ljubavi. Mini pomeranci su možda male veličine, ali imaju velika srca. Osim što su slatki i pahuljasti, mini pomeranci su izvrsni obiteljski psi zbog svoje odanosti i ljubavi prema vlasnicima.

Zapamtite, ne postoji službeni standard pasmine za mini pomeranske pse. Ovo nije priznata pasmina – postoji samo naziv za njih poput “teacup pomeranci“ i „minijaturni pomeranci“.

Karakteristike pasmine mini pomeranac

U nastavku ćemo navesti karakteristike pasmine mini pomeranac. Popis koji slijedi sadrži opće smjernice kada su u pitanju karakteristike minijaturnog pomeranca.

Prilagodljivost

Mini pomeranci su, kao što im i naziv kaže, minijaturne veličine što im olakšava uklapanje u mnoga kućanstva. Vrlo su prilagodljivi i pokazalo se da su izvrsni za život u stambenim zgradama. Ipak, skloni su zabrinutosti ili čak panici kada ih vlasnik ostavi same.

Prijateljska nastrojenost prema svima

Odanost i karakter pun ljubavi mini pomeranca čine ga nevjerojatnim obiteljskim psom. Razigrani su i pokazali su se izvrsnim društvom za višečlane obitelji. Ipak, mini pomeranac možda i nije prikladan izbor za obitelji s malom djecom. Njihov mali rast čini ih malo prenježnima za pretjerano razdraganu djecu. Zbog svoje male veličine najprikladniji su za obitelj sa djecom starije dobi.

Potrebe za dotjerivanjem

Ako posjedujete mini pomeranca , morate biti spremni na prisustvo malo pseće dlake u svome domu. Morate redovito četkati svog mini pomeranca i provjeravati ima li na njegovoj dlaci prljavštine, buha i krpelja.

Mogućnost obuke

Mini pomeranci su pametni i inteligentni psi. Također u karakteru imaju i crtu tvrdoglavosti koja im otežava dresuru ili obuku. Morate osigurati da vas vaš mini pomeranac nauči poštovati kao svog prijatelja i vlasnika. Budući da su osjetljiva pasmina, grubo postupanje, kazne i vikanje loše će utjecati na njihov temperament.

Fizičke potrebe

Mini pomeranci trebaju dosta tjelesne aktivnosti kako bi ostali zdravi i sretni. Dovoljno tjelesne aktivnosti vašeg mini pomeranca spriječit će zdravstvene rizike i smanjiti probleme u ponašanju kroz aktivnosti koje će i vama samima biti zabavne.

Koje veličine bude odrasli mini pomeranac?

Mini pomeranci su psi s opreznim, odvažnim i znatiželjnim izrazima lica. Za razliku od mnogih drugih pasmina, spol ne utječe na ukupnu veličinu i visinu mini poma. I mužjaci i ženke mini pomeranca rastu otprilike jednakom brzinom i imaju približno istu veličinu u odrasloj dobi.

Prosječna visina i težina odraslog mini pomeranca iznosi:

 • Prosječna visina: 20 – 28 cm
 • Prosječna težina: 1.3 – 3.2 kg

Nekoliko bitnih informacija o mini pomerancima

Pogledajmo neke od interesantnih informacija o mini pomerancima:

 • Mini pomeranci su nevjerojatno druželjubivi i izvrsni su članovi obitelji.
 • Ovi mali psi dovoljno su briljantni da brzo shvate različite stvari.
 • Ako su predugo ostavljeni sami u kući, mini pomeranci će postati razdraženi.
 • Hladno vrijeme im ne čini problem jer dolaze s Arktika.
 • Manje pasmine prilično su samovoljne i neovisne. Tako je i s mini pomerancima. S vremena na vrijeme ovi psi pokazuju da imaju vlastito ‘mišljenje’.
 • Vole biti u centru pažnje i ne vole da ih se ignorira.
 • Budući da su mala pasmina, za razliku od većih pasa, može patiti od sindroma malog psa.
 • Sićušni štenci mogu patiti od tjeskobe zbog odvajanja.
 • Mini pomeranci su dvodlake pasmine i umjereno se linjaju.

Koliko je vremena potrebno da mini pomeranac potpuno naraste?

Budući da se radi o maloj pasmini, transformacija mini pomeranca iz šteneta u odraslog psa nije tako dramatična kao kod pasa velikih pasmina, ali i oni ipak rastu.

U normalnim okolnostima, i muški i ženski štenci mini pomeranca trebali bi dostići svoju veličinu odraslog psa do dobi od navršenih devet mjeseci. Neki štenci mogu nastaviti dobivati na težini i do dobi od 12 mjeseci. Imajte na umu da su ovo prosjeci i da vaš mini pomeranac može malo odstupati.

Savjet za vlasnike mini pomeranaca: Najbolji način da odredite koliko će mini pomeranac postati velik je da pogledate njihove roditelje.

Zdravlje mini pomeranaca

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći vašem mini pomerancu da izbjegne zdravstvene probleme:

 • Pazite da im dajete nutritivno cjelovitu hranu.
 • Izbjegavajte pretjerane grickalice i poslastice.
 • Vlasnici mini pomeranca moraju ih hraniti dva puta dnevno u kontroliranim, ograničenim porcijama.
 • Provjerite da vaš mini pomeranac nije pod stresom.
 • Hranite ih hranom koja je bogata proteinima i zdravim mastima.
 • Redovita tjelovježba pomoći će vašem mini pomerancu da postane snažan, ali i da nema prekomjernu težinu.
 • Čista i svježa voda uvijek bi trebala biti dostupna vašem mini pomerancu.
 • Pružite dobru njegu zuba svom mini pomerancu. Dentalna higijena je od iznimne važnosti, posebno za štence mini pomeranca. Zbog male veličine, ovi sićušni psi često imaju gusto zbijene zube, što ih čini osjetljivijima na probleme sa zubima. Redoviti stomatološki pregledi i rutinsko čišćenje ključni su kako bi se osiguralo oralno zdravlje štenaca i spriječile moguće komplikacije.
 • Odnesite svog mini pomeranca na pregled kod veterinara. Redoviti pregledi uključuju kontrolu rada srca, mogućnost postojanja alergija, rad bubrega, nedostatke hormona, rak i ostale kontrole koje se preporučaju raditi i kada su u pitanju druge pasmine.
 • Potrudite se da u vašem domu nema ništa što bi predstavljalo opasnost ili mogućnost ozljede za vašeg mini pomeranca.

Koliko košta mini pomeranac?

Vlasnici pasa koji planiraju posjedovati mini pomeranca trebali bi biti spremni potrošiti popriličnu sumu novca! Možda vam izgleda čudno ali ovi mali psi mogu postići cijenu i do nekoliko tisuća eura po štenetu.

Cijena šteneta mini pomeranca ovisit će o regiji u kojoj se nalazite i uzgajivaču od kojeg kupujete. Očekujte da ćete u prosjeku platiti između 500 i 6000 eura, ali cijena može biti i viša.

Mini pomeranci su poslovično prijateljski nastrojeni. Ne morate planirati velike troškove kada su u pitanju hrana, obuka i igračke.

Međutim, dlaku mini pomeranaca je teško održavati i potrebno ju je redovito njegovati. Mnogi vlasnici odlučuju da njegu mini pomeranaca povjere profesionalnima frizerima.

Budući da mali pomeranci imaju mnoge zdravstvene probleme specifične za pasminu, medicinski troškovi mogu se brzo nagomilati. Trebali biste očekivati da ćete potrošiti priličnu sumu kod veterinara, pogotovo kako vaš mini pomeranac bude postajao stariji.

Gdje kupiti mini pomeranca?

Ako planirate kupovinu mini pomeranca pronađite renomiranog uzgajivača! Prepoznaćete ih po tome što posvećuju posebnu brigu dobrom zdravlju i temperamentu prilikom uzgoja pasa. To će povećati vaše šanse da završite sa sretnim, zdravim mini pomerancem koji dugo živi.

Ugledni i visokokvalitetni uzgajivači obično su na gornjoj granici cjenovnog spektra. Možete dobiti psa mini pomeranca po nižoj cijeni od neetičnih uzgajivača, ali to se nikada ne preporučuje.

Neetični uzgajivači mogu pariti nejake ili blisko povezane pse.

Neki od čimbenika koji mogu utjecati na cijenu šteneta mini pomeranca uključuju :

 • Spol
 • Boja dlake
 • Ukupni dojam
 • Reputacija uzgajivača
 • Potražnja za štencima
 • Jesu li registrirani kod kinološkog saveza ili ne
 • Šampionska krvna loza
 • Svrha kupnje (kućni ljubimac, izložba ili rasplod)

Razlike u cijeni ženki i mužjaka mini pomeranca

Kada usporedimo cijene muških i ženskih mini pomeranaca, čini se da ženke koštaju više od mužjaka u mnogim slučajevima. Međutim, mnogi će uzgajivači prodati svoje štence po istoj cijeni, bez obzira na spol.

Cijene štenaca su veće kada ih uzgajivači prodaju kupcijma za potrebe uzgoja. Slično tome, ako se ženka mini pomeranca namjerava natjecati na izložbama pasa, obično će imati veću cijenu od ostalih pasa.

Savjeti za kupnju mini pomeranca

Štenci mini pomeranca su slatki, ljupki i teško im je odoljeti. Evo nekoliko korisnih savjeta koje trebate uzeti u obzir ako razmišljate o kupnji mini pomeranca.

 • Uvijek biste trebali tražiti zdravo štene mini pomeranca. Uvijek napravite provjeru povijesti bolesti za bilo kakve osnovne bolesti.
 • Odvojite dovoljno vremena za istraživanje i odaberite najbolje štene prema svojim potrebama.
 • Obavezno posjetite uzgajivačnicu mini pomeranaca prije nego što dovedete štene mini pomeranca u svoj dom. Na taj ćete način znati kakvim su uvjetima živjeli štenci mini pomeranca.
 • Odaberite štene koje je prijateljski raspoloženo i slobodno se druži s ljudima. Pretjerano dominantni štenci i oni koji nisu društveni nisu baš najbolji izbor.
 • Provjerite sve papire šteneta mini pomeranca.
 • Zamolite uzgajivača da vam dostavi veterinarsku evidenciju, uključujući kartice cijepljenja, za vašeg budućeg mini pomeranca.
 • Potražite psa s pedigreom, jer ćete od njega izvući najviše.

Povijest pasmine pomeranac

Podrijetlo pomeranca prožeto je bogatom i fascinantnom poviješću. Dok su danas poznati po svojoj sitnoj veličini i živahnom duhu, njihovi preci bili su veći psi za vuču sanjki iz arktičke regije.

Ovi psi za sanjke bili su sastavni dio svakodnevnog života zajednica, pomažući u transportu i nošenju robe po snježnim terenima. Tijekom vremena, kako su ti psi za sanjke migrirali prema jugu, uzgajani su s manjim pasminama pasa, što je dovelo do njihove male veličine koju danas automatski povezujemo s pomerancima.

Ova transformacija iz robusnih tegljača za sanjke u otmjene pse pokazuje prilagodljivost i svestranost pomeranske loze.

Stoljećima su pomeranci šarmirali i osvajali kraljevske obitelji, postavši omiljeni suputnici na raskošnim dvorovima Europe. Naime, engleska kraljica Viktorija razvila je duboku ljubav prema ovoj pasmini tijekom svoje vladavine.

Njezina ljubav prema pomerancima bila je toliko duboka da je odigrala značajnu ulogu u popularizaciji, pa čak i minijaturizaciji pasmine do sadašnje male veličine. Isto tako, kraljica Charlotte, još jedna eminentna osoba kraljevske krvi, bila je poznata po svojoj sklonosti prema ovim pahuljastim psima.

Njihov veličanstven izgled i ljupki temperament učinili su pomerance savršenim društvom za kraljevske ličnosti. Kroz stoljeća, bliska veza između pomeranaca i kraljevske obitelji samo je učvrstila njihov status jedne od najomiljenijih i najcjenjenijih pasmina pasa na svijetu.

Završne misli

Mini pomeranci su zabavni i vrijede svaki cent. Sjajni su kućni ljubimci za obitelji zbog svoje šarmantne prirode pune ljubavi. Sve što uložite u ovaj preslatki paketić radosti i vedrine vrijedi i vašeg truda i novca.