Smiju li pomeranci ostajati sami kod kuće

Mogu li pomeranci ostajati sami?

Jeste li vlasnik pomeranca? Ako je odgovor da, tada ste svjesni koliko je vaš pas poseban. No, postoje mnoga važna pitanja koja treba uzeti u obzir prilikom svakodnevne brige za ovu malu pasminu, a jedno od najčešćih pitanja je “Koliko dugo pomeranci mogu boraviti sami?”

Odgovor je jednostavan.

U ovom članku razgovarat ćemo o tome kako ostavljanje vašeg pomeranca samog dulji vremenski period može negativno utjecati na njegovo blagostanje, a pritom, pružit ćemo vam savjete o tome koliko je vremena potrebno provesti s njim vani.

Iako bismo svi voljeli provoditi 100% vremena kod kuće sa svojim pomerancem, to jednostavno nije moguće. Također nije moguće voditi ih sa sobom svugdje, jer tu su posaa i škola, gdje naše obitelji sigurno provode najviše vremena svakoga dana.

Stoga je pitanje “Mogu li pomeranci biti sami?” doista važno. Pomeranci su izrazito društveni psi, ali možda ćete biti iznenađeni koliko dugo mogu biti sami.

Dakle, koliko dugo pomeranci mogu ostati sami?

Odrasli pomeranci (stariji od 1 godine) mogu bez ikakvih problema boraviti sami I 6-8 sati. Ako vaš pomeranac pati od poremećaja anksioznosti, posebno anksioznosti zbog razdvajanja, ne bi ga trebali ostavljati samog dulje od 5 sati, prije nego što prođe intenzivan trening vođen od strane stručne osobe kako bi mogao izdržati 6-8 sati.

Ako vaš odrasli pomeranac jasno daje do znanja da može ostati sam kod kuće i uživati u tome, tada se ne trebate brinuti kada ga ostavite samog. Međutim, ako je još uvijek štene ili ima problema s anksioznošću, morate poduzeti određene korake kako biste ga naučili kako se nositi sa samoćom prije nego ga ostavite samog kod kuće.

Koliko dugo štenci poomeranca mogu ostati sami?

Od svih nama poznatih pasmina, pomeranci su najdruštveniji, zbog čega je teško procijeniti kako će se ponašati kada ih dulji period ostavite same kod kuće.

Starost vašeg Poma i njegovo zdravstveno stanje dva su glavna faktora koji će vam pomoći da donesete ovu odluku jer ništa nije crno-bijelo.

Ovisno o njegovoj dobi, morat ćete razmisliti o tome da ga ne ostavljate samog dulje vrijeme. Brzi odlazak do pošte ili trgovine općenito je u redu, ali provođenje cijelog dana na poslu moglo bi uzrokovati probleme.

Ova tablica pomoći će vam da donesete odluku o tome koliko dugo možete sigurno ostaviti svog pomeranca kod kuće samog, na temelju njegove starosti i pod pretpostavkom da nema problema s anksioznošću.

Koliko dugo možete ostaviti pomeranca samog
Starost pomeranca Maksimalno vrijeme
8-10 tjedana 1 sat
2-3 mjeseca 2 sata
6-12 mjeseci 4 sata
12-18+ mjeseci 6 do 8 sati

Dok je vaš pomeranac još uvijek štene ili je još uvijek vrlo mlad, nikada ga ne biste smjeli ostaviti samog dulje od sat vremena. U toj dobi još nije naučilo kontrolirati svoj mjehur, pa može doći do nereda ako ga ne odvedete na odgovarajuće mjesto na vrijeme (sigurni smo da znate na šta mislimo).

Međutim, kako štene raste i nakon što napuni dva mjeseca, možete ga pokušati ostaviti samog na dva sata. To bi trebalo biti dovoljno vremena prije nego što osjeti potrebu za posjetom wc-u, ali će mu također dati priliku da istraži svoju okolinu i stekne malo neovisnosti.

Kako se vaš pomeranac bude sve više približavao odrasloj dobi, možda mu više nećete morati namjerno ostavljati samog jer će postupno stjecati neovisnost. Četiri sata je idealan period koji ga možete ostaviti samog, a ako ima dobar karakter i dobro je obučen za odlazak na wc, čak možete razmisliti o tome da ga ostavite malo dulje.

Kada vaš pomeranac postane potpuno zero pas, trebali biste ga moći ostaviti samog da uživa u slobodi 6-8 sati bez ikakvih problema. Bit će vrlo samosvjestan kada i gdje treba koristiti wc. Također će se osjećati sretan i neovisan kad ga ostavite samog.

Bez obzira na to koliko sretan i zadovoljan može izgledati, nikada ga nemojte ostavljati samog dulje od 8 sati. Čak i ako vaš pomeranac ne pokazuje nikakve probleme s mokrenjem ili simptome anksioznosti zbog razdvajanja, on treba vašu podršku i društveni kontakt.

Briga o pomerancima dok radite

Život ne ide uvijek prema planu, i bit će trenutaka kada nemate izbora nego ostaviti svog pomeranca kod kuće samog dulje od 8 sati. To je priliča izazov kako za vas tako i za vašeg psa. Pozitivna vijest je da su pomeranci jedna od najinteligentnijih pasmina na svijetu što znači da vrlo brzo uče. Ipak, briga o štenetu dok radite zahtijeva puno prethodnog planiranja.

Kada naučite svog pomeranca da ostane kod kuće sam dulje vrijeme (maksimalno 10 sati), morate imati na umu jednu ključnu stvar: ima li pristup svemu što mu je potrebno?

Evo nekoliko jednostavnih prijedloga što biste mu trebali obezbjediti ako ga planirate ostaviti samog:

  • Udoban krevet.
  • Dovoljno vode i hrane (ovisno o vremenskim uvjetima).
  • Pazite da ima svoje omiljene igračke kojima će se zabavljati.
  • Dovoljno prostora za kretanje.
  • Pristup toaletu u vidu podloge za mokrenje, ili izlaska kroz vrata za pse i korištenja vanjskog WC-a.
  • Ostavite upaljena svjetla kako bi mogao vidjeti.
  • Reproducirajte pozadinsku ili umirujuću glazbu niske jačine.

Ove smjernice možete slijediti kada morate ostaviti svog pomeranca kod kuće samog na ma kako dug period vremana (do maksimalnih 10 sati).

Ako vaš pomeranac pati od ansioznosti tijekom boravka u samoći, tada ste već u većem problemu, i tu će vam sigurno biti potrebna stručna pomoć.

Što možete očekivati kad ostavite pomeranca samog kod kuće?

Ostavljanje pomeranca bez nadzora tijekom duljih vremenskih razdoblja može rezultirati s nekoliko različitih problema. Razumijevanje tih potencijalnih problema može vam pomoći da donesete zdrave odluke o skrbi za vašeg psa:

Anksioznost zbog razdvajanja

Pomeranci, koji su povijesno uzgajani kao pratiljski psi, mogu biti osjetljivi na anksioznost zbog razdvajanja. Ova tjeskoba može se manifestirati kao grizenje, ugrizanje, ili mokrenje na neprikladnim mjestima. Pomeranac možda i nije pravi izbor za vas ako često niste kod kuće zbog posla ili drugih obveza.

Prekomjerno lajanje

Produljena usamljenost može uzrokovati da pomeranci neprestano laju iz dosade. Iako mogu izražavati svoju frustraciju ugrizom, lajanje je češće. Ako im je prvi put da su sami, to bi moglo biti zaista previše. Prekomjerno lajanje može postati problem za susjede.

Grizenje predmeta

Pomeranci bi mogli češće gristi predmete i namještaj nego neki veći psi. Ovo ponašanje se često javlja kao reakcija na stres ili dosadu. Kako biste spriječili uništavanje svojih stvari, pratite njihovu razinu stresa i obezbjedite im odgovarajuće igračke.

Lajanje kao ukazivanje na dublji problem

Ako vaš uobičajeno veseli pomeranac počne često lajati, možda izražava nelagodu, strah ili nezadovoljstvo produljenim periodima samoće.

Nezgode tijekom boravka kod kuće

Produljena samoća može rezultirati nezgodama prilikom kretanja po kući, posebno ako pas postane anksiozan ili frustriran.

Oštećivanje predmeta

Bez pravilne stimulacije, pomeranci bi mogli prevrtati stvari ili stvarati nered kod kuće.

Strategije za podršku vašem pomerancu kad je sam

Evo nekoliko mjera kako biste osigurali da vaš pomeranac ostane zadovoljan tijekom vaše odsutnosti:

Aktivnost prije vašeg odlaska

Kratka šetnja ili igranje može umoriti vašeg pomeranca, povećavajući šanse da će se odmarati dok niste kod kuće.

Obezbjedite mu udoban prostor

Stvorite poseban, bezstresni prostor za vašeg pomeranca, opremljen njegovim omiljenim igračkama.

Kavez za pse

Iako nije rješenje za dulje odsutnosti, kavez može pružiti siguran prostor za samostalan boravak pomeranac u kraćim periodima.

Uključite prijatelje ili obitelj

Posjet poznatog lica može pružiti psihičko olakšanje i priliku za obavljanje nužde vašem ljubimcu.

Interaktivne igračke

Obezbjedite igračke koje će angažirati um vašeg pomeranca i pomoći mu da prekrati vrijeme.

Pogled kroz prozor

Omogućite vašem pomerancu jasan pogled prema vani. To mu može služiti kao zabava, iako se moraju socijalizirati kako bi izbjegli nepotrebno lajanje.

Ambijentalni zvukovi

Ostavljanje radija ili televizije može pružiti umirujuće pozadinske zvukove i distrakciju od okoline.

Kamere za kućne ljubimce

Investirajte u tehnologiju poput kamera za kućne ljubimce, koje vam omogućavaju da provjerite stanje i da imate interakciju sa svojim pomerancem izdaleka.

Razumijevanjem potencijalnih izazova i primjenom ovih strategija, možete osigurati da vaš pomeranac ostane sretan i zdrav čak i kad ga ostavite samog na dulje periode.

Zaključne misli o tome koliko dugo pomeranci mogu ostati sami kod kuće

Hoće li to emocionalno podnijeti? Morate polako navikavati svog pomeranca na samoću na dulje vrijeme koristeći jednostavne, dosljedne rutine kako biste mu stvorili umirujuće i sigurno okruženje, čak i kada niste pored njega.

Ako vaš pomeranac pati od anksioznosti zbog razdvajanja, tada će vam biti teže izlaziti na dulje periode. Dok se pripremate za odlazak, postat će uzbuđen, razigran… dok ne shvati da ne ide s vama.

Tada će ili postati depresivan ili hiperaktivan. Ovo nije zdravo za bilo koju vrstu pasa, pa ni za pomerance, te zaslužuje pažnju i obuku dok se pas navikne na ideju da je ostati sam kod kuće normalno. Također će trebati više obuke kako bi ga izliječili od anksioznosti zbog razdvajanja u slučaju da primijetite da bi vaš pomeranac mogao pokazivati znakove ovakvog ponašanja.